חשוב מאוד לקיים יחסים טובים עם אנשים, כי קשרים חברתיים הם חלק גדול מחיינו. עם זאת, הזמן המושקע בבניית קשר לא תמיד מביא תוצאות חיוביות. אם אתם שמים לב שאתם מבלים יותר זמן בעניינים של מישהו אחר מאשר בעניינים שלכם, אז זה זמן טוב לעצור ולחשוב.
בדקנו את הנושא ומצאנו את אותם מקרים בעייתיים, שמונעים מאנשים להתקדם חברתית, ומה לעשות, כדי לשנות את סדר העדיפויות ולהחזיר חזרה שליטה לחיים שלנו.
1. אתם לא יכולים להגיד לא.
מה קורה: יש יותר מדי משימות של מישהו אחר ברשימת המטלות שלכם. עזרה, יעוץ, קנייה, טיפול, הלוואות – כל דבר קטן מבזבז את זמנכם היקר. אם תשאלו מה האנשים האלה עשו למענכם, סביר להניח שתזדקנו מתוך מחשבה על תשובה.
מה לעשות: הפכו את המשימות שלכם לעדיפות מספר אחת שלכם. אם מישהו מנסה להוכיח שאתם אנוכיים וכפויי טובה, סביר להניח שזו מניפולציה על הרגשות שלכם. לפני שתושיטו יד לעזרה באופן עיוור למישהו, שאלו את עצמכם האם אדם זה, למעשה, הרוויח ביושר את הזמן היקר שלכם והמאמצים שלכם.
2. אתם מחפשים אישור.
מה קורה: אתם לא מרגישים בטוחים ומנסים כל הזמן לקבל אישור מאנשים שחוות דעתם חשובה לכם. אתם עושים משהו על מנת שיהללו או יחמיאו לכם, אם זה מהבוס, מהעמיתים, מחברים או מקרובי משפחה. אם אתם מקבלים אישור, אתם מרגישים שעשיתם משהו "טוב". אם לא קיבלתם את המשוב הרצוי, אתם מרגישים כאילו עשיתם משהו לא חשוב או "רע".
מה לעשות: אתם צריכים להחליט שאתם טובים ושאתם לא צריכים להוכיח את זה. במקום לחפש אישור, שאפו להשיג את יעדיכם. התפתחו והתקדמו במקצוע שלכם, דאגו לבריאות שלכם, למדו לאהוב אחרים ולהרגיש נאהבים. עם הזמן, תראו איך הביטחון יהפוך להיות בן לוויה נאמן שלכם, והצורך שלכם באישור ייעלם.
3. אתם מחליקים דברים.
מה קורה: אתם לא מתווכחים, מתלוננים, נאבקים או עומדים על זכויותיכם. קל יותר לקבל, להיות סבלני ושקט ולהיות "הבחור הטוב" כדי לא לעורר קונפליקט. עם זאת, זו אשליה: אם אתם לא אומרים את דעתכם, אף אחד לא יידע שיש לכם כזו.
מה לעשות: הביעו את דעתכם. אתם לא צריכים לחפש תמיכה מצד מי שנשמע חזק יותר ובטוח יותר ממכם. כשאתם מביעים את דעתכם בפתיחות, אתם מראים את האינדיבידואליות שלכם. הכבוד הראוי לכם חשוב יותר מחיוך חד פעמי שתקבלו.
4. אתם מאשימים את עצמכם ברגשות של אנשים אחרים.
מה קורה: לעתים קרובות אתם מתנצלים אם אינכם יכולים למלא את בקשתו של מישהו אחר, או שלא ניחשתם מחשבות, ציפיות או רגשות של מישהו אחר. כעס, עצב, חוסר שביעות רצון – כל הרגשות השליליים של אנשים אחרים מפחידים אתכם וגורמים לכם להרגיש אשמה.
מה לעשות: הניחו את הסלע שאתם מנסים לשאת – האחריות לרגשותיו, בעיותיו וציפיותיו של מישהו אחר. כשאתם חנוקים מאשמה, חשבו על זה: מה עשה אותו אדם כדי לפתור את הבעיה שלו? מדוע יש להם זמן להתבכיינות וסבל אם הבעיה עדיין לא נפתרת?
5. אינכם מציבים גבולות.
מה קורה: אתם תמיד מוכנים לעשות הכל למען כולם. אם למישהו יש בעיה דחופה, תוותרו על כל המשימות שלכם, תיסעו באמצע הדרך ברחבי העיר ותפתרו את הבעיות שלו בחינם. אתם תמיד יכולים להזיז את הדברים שלכם לטובת האחר, ואתם לא יכולים לסרב לעזור למישהו אחר, גם אם זה בא על חשבונכם.
מה לעשות: חשבו מהן הגבולות שלכם, למה אתם מוכנים ומה הקו האדום, וספרו זאת לסובבים אתכם. למשל, אתם נוסעים לסוף שבוע? תגידו ללקוחות שלכם שתוכלו לעבוד על הפרויקט עד יום שישי, לא מעבר. אסור שתעלו תירוצים. הגיע הזמן לשים את עצמכם בעדיפות ראשונה פעם אחת ולתמיד.
6. אתם עושים דברים שאתם לא אוהבים.
מה קורה : אתם תקועים בבקשות של מישהו אחר – ההורים שלכם, קרובי משפחה שלכם, חברים, מכרים. לעיתים רחוקות אתם דוחים בקשה, ולכן הזמן שלכם מופרד לחלקים זעירים רבים, ואף אחד מהם אינו באמת שלכם.
מה לעשות: הפרידו את זמן המרחב האישי שלכם למנוחה, עבודה, עבודות בית, הליכה, תחביבים וכו'. בחרו יום אחד שבו אתם עושים רק את מה שאתם רוצים. קבעו את סדר העדיפויות שלכם, וחשבו טוב כל פעם לפני שתקבלו תפקיד של מישהו אחר.
איורים אולג גוטה