האם גם אתם נמנים בין האנשים שחוו חוויה מפחידה כשהתעוררו בעודם ישנים, משותקים לגמרי? חוויה זו היא מבעיתה ואתם לא מסוגלים להזיז את גופכם, להשמיע קול ומרגישים קוצר נשימה. יתרה מזאת, מצב זה מלווה בדרך כל בתחושה חזקה של לחץ בחזה סוכנה. המצב הזה ידוע גם בשם "שיתוק שינה".
מהו שיתוק שינה?
שיתוק שינה שייך לקבוצת הפרעות השינה, ואיננו מסוכן. מצב זה נמשך כמה שניות ומתרחש כשאדם מתעורר משינה, אבל עשוי להתרחש גם בעת ההירדמות. למרות שהסיבה הידועה לחוויית השינה המוזרה הזו עוד לא ידועה במלואה, נראה כי מקרים רבים של שיתוק שינה קורה בגלל קושי במעבר בין מצבי שינה שונים. זה קורה בעת המעבר אל ומתוך שינת REM (ריצוד עיניים מהיר).
במהלך ריצוד עיניים מהיר, הגוף הופך משותק. זה קורה בגלל שהשיתוק הזה מגן על הגוף מפציעה במהלך השינה. לכן, במהלך REM מתרחש תהליך החלימה. במקרה ואין אפקט משתק, עשויה להתעורר תגובה פיזית לחלומות, שעלולה להיות קצת מסוכנת.
כשמדובר בשיתוק שינה, הטענה הרווחת היא שהדבר מתרחש במעבר פנימה והחוצה ל-REM. לכן, אתם מתעוררים וחווים תחושת משתקת. מצב זה מלווה בהזיות של רוחות או תחושה של תעופה או נפילה. למרות שזה מפחיד, זה לא מסוכן כלל וכלל.
זוהי תופעה מוכרת וישנם אנשים בעלי נטייה מוגברת יותר לסבול משיתוק שינה. לכן, אנשים שמחזורי השינה שלהם מופרעים, כאלה שחוו טראומה או סובלים מדיכאון נוטים יותר לסבול משיתוק שינה. סברה נוספת היא שמדובר בעניין תורשתי.
מה לעשות במקרה של שיתוק שינה?
אם אתם חווים שיתוק שינה, אל תיבהלו. נסו לזכור כי תופעה זו היא זמנית ולא מזיקה.
כיצד למנוע שיתוק שינה?
למרבה המזל, ישנן אפשרויות רבות בעזרתן תוכלו למנוע הופעת שיתוק שינה. אתם יכולים לעשות זאת ע"י שיפור איכות החיים שלכם. פשוט מלאו אחר השלבים הבאים:
* הימנעו מצריכה מוגברת של אלכוהול
* שמרו על מחזורי שינה עקביים ורציפים
* שמרו על כושר
* הימנעו מארוחות ליליות
*שמרו על דיאטה בריאה
* צמצמו את רמות המתח ושפרו את הבריאות הנפשית שלכם.